Met de piek van energieprijzen eind 2022, hebben we massaal een omslag gemaakt in het verduurzamen van de woning. We zijn bewuster omgegaan met het gebruik van elektriciteit en gas en hebben bespaard middels betere isolatie. Vele woningen zijn ook voorzien van zonnepanelen. Zonne-energie kan meteen omgezet worden naar bruikbare energie in de woning. Een mooie duurzame investering met een terugverdientijd van een aantal jaren. Inmiddels hebben andere factoren invloed gehad op de aanschaf van zonnepanelen, waardoor een mate van onzekerheid is ontstaan. Veelal wordt de vraag gesteld: Zijn zonnepanelen nog rendabel? Jazeker! En we leggen je graag uit waarom.
Het aanschaffen van zonnepanelen leidt nog altijd tot een investering dat zich binnen een aantal jaren terugverdient. Je bespaart namelijk op de uitgaven van elektriciteit, doordat je meer gebruik maakt van je eigen zonne-energie en minder hoeft aan te kopen bij je energieleverancier. De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is 25 jaar en dus veel langer dan de terugverdientijd. Nog altijd interessant dus!
Met zonnepanelen wek je zonne-energie op en je omvormer zet het om naar bruikbare energie in huis. Deze elektriciteit kan je toepassen op alle elektrische apparaten in huis. Hoe meer je daarvan gebruik maakt, des te minder je hoeft aan te kopen bij de energieleverancier en wat je een directe besparing geeft op de energierekening (zie voorbeeld onder punt 1). Daarom wordt het meer gestimuleerd om apparaten als een wasmachine of vaatwasser aan te zetten op het moment dat de zon schijnt. Energieleveranciers bieden tegenwoordig dynamische (flexibele prijs) contracten aan. Hierbij worden goedkopere tarieven gehanteerd op zonnige momenten, zodat de piekbelasting van een hoge vraag naar energie beter verdeeld geraakt.
Ondanks dat er een voorstel lag om het salderen met percentages af te bouwen, is deze door de Eerste Kamer in februari 2024 verworpen. Dat betekent dat de salderingsregeling van kracht blijft. En daar plukken we flink de vruchten van! Het overschot aan zonne-energie wat je opwekt (zomer en overdag) en terug levert aan de energieleverancier mag je voor hetzelfde tarief verrekenen met de energie die je bij hen afneemt (winterse dagen en nachten). Ofwel, het tarief van geven en nemen is gelijk.
Het investeren in een duurzame installatie wordt ook beloond met een hogere verkoopwaarde van je woning (gemiddeld € 5.000) en een beter energielabel (een flinke stap vooruit in de Energie Index). Een aangekochte zonnepanelen installatie wordt namelijk gezien als onroerend. Dat maakt het dat de aanschafwaarde van een zonnepanelen installatie per direct al is terugverdiend. Ook doordat de woning duurzamer is, is deze aantrekkelijker voor potentiële kopers. De woning verkoopt zich beter en veelal worden er betere hypotheekopties geboden.
Uiteraard functioneert een zonnepanelen installatie het beste als de zon helder schijnt op een mooie lentedag. Daar krijgen wij zelf ook de beste energie van! We noemen dat opwekken met direct zonlicht. Teveel warmte is overigens niet optimaal, omdat de panelen tot een maximaal vermogen kunnen omzetten. Maar ook op mindere dagen, bijvoorbeeld in de winter of op bewolkte dagen, wekken zonnepanelen energie op. Op indirecte wijze, ofwel via het wolkendek, wordt alsnog zonlicht gereflecteerd op de panelen. En dat is in circa 50%-60% van het jaar het geval. Ofwel, je hebt 365 dagen plezier van je zonnepanelen installatie. En met een gemiddelde levensduur van 25 jaar, heb je toch zo’n 9.125 dagen met zonuren te pakken!
Met een zonnepanelen installatie heb je via een app inzichtelijk wat je dagelijks opwekt. Daardoor kan je vrij snel zien hoe de prestaties zich in de loop der tijd voortzetten. Ondanks dat zonnepanelen een beschermende coating hebben en vaak schoon worden gespoeld met een regenbui, kunnen er ongewenste prestatie-invloeden zijn. Te noemen, smog of stof, vogelpoep of aanslag van fabrieken. Dan is het raadzaam om met de nodige expertise de panelen te (laten) reinigen. Uiteraard geen zware reinigingsmiddelen, maar met een zachte spons en ontkalkt (regen)water. De onderhoudskosten zijn dus vrij laag tot nihil te noemen.
We nemen nog graag een aantal zaken onder de loep, die invloed hebben in de aanschaf van zonnepanelen.
De toekomst staat voor een lager fossiel brandstoffen gebruik, minder CO2 uitstoot en waarschijnlijk een overstap naar meer elektrische apparaten. Zo rijden meer auto’s hybride of vol elektrisch. En ook wordt vanaf 2026 de aanschaf van enkel een nieuwe cv-ketel niet meer toegestaan. Een duurzamer alternatief om te verwarmen kan een airco, hybride of all-electric installatie zijn. Kortom, meer elektriciteitsverbruik, wat maakt dat de zonnepanelen installatie nog interessanter kan zijn.
In de loop der jaren zijn er grote sprongen gemaakt in de productie van zonnepanelen installaties.
1) Allereerst leveren zonnepanelen qua oppervlakte steeds meer Wattpiek op, mede door de samenstelling en het type zonnecellen. Dat betekent dat er per paneel meer zonne-energie opgewekt kan worden.
2) Ook qua vormgeving, wordt het steeds fraaier. Van de blauwe aanwezige polykristallijne panelen zijn we overgestapt naar een full black monokristallijn model. De toekomst biedt wellicht dat zonnepanelen verweven raken in dakbedekking of stenen van een woning.
3) Ook het omzetten van zonne-energie naar bruikbare energie middels de omvormer wordt steeds efficiënter. Tegenwoordig kunnen optimizers de prestaties van ieder paneel individueel afnemen en omzetten in de omvormer.
4) En de batterij c.q. accu voor het opslaan van niet gebruikte zonne-energie is volop in ontwikkeling. In plaats van terug te leveren naar de energie leverancier, heb je een voorraad in de woning waarbij je op mindere dagen of in de nacht de energie uit de batterij of accu kunt halen.
Waar energie in het verleden een eenzijdig transport kende van energie leverancier naar particulier, is dat met de intrede van zonnepanelen installaties veranderd. Het heeft effect op vraag en aanbod, de belasting van het energienetwerk en het administratief verrekenen van transport en tarieven. Energie-leveranciers hebben hierop hun contracten, hun voorwaarden en prijzen aangepast. Verschillen zijn er wel degelijk en kunnen financiële gevolgen hebben met de aanschaf van een zonnepanelen installatie en de verrekening van de energiekosten.
1) Salderen op jaarbasis: bij een zonnepanelen installatie is het raadzaam om te checken of het salderen op jaarbasis wordt uitgevoerd, en niet bijvoorbeeld maandelijks of per kwartaal. Vooral bij een variabel of dynamisch contract, ontvang je dan minder in de zomermaanden dan je verbruikt in de wintermaanden. En ook de energiebelasting wordt hierover extra berekend.
2) Geen dynamisch contract: een dynamisch contract betekent dat de energieprijzen per moment van de dag kunnen verschillen en dat alles afhangt van vraag en aanbod. Op een zonnige ochtend, waarbij veelal bij iedereen het laagste verbruik plaatsvindt, krijg je ook relatief weinig voor het terugleveren aan de energieleverancier.
3) Contractprijzen vergelijken: Steeds meer energieleveranciers hanteren verschillende contractprijzen, als het gaat om een woning met of zonder zonnepanelen installatie. Heb je een vast contract voor een aantal jaren, terwijl je een zonnepanelen installatie hebt aangeschaft, mag hierop niet worden afgeweken. Ga je een nieuw contract aan, dan is het raadzaam om verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken.
4) Tarief van de teruglever-vergoeding: ingeval je meer energie teruglevert, dan dat je totaal afneemt, dan heb je te maken met een teruglever-vergoeding. Ook hierbij is het raadzaam om de energie leveranciers met elkaar te vergelijken, aangezien de verschillen aanzienlijk kunnen zijn.
Vanaf 1 januari 2023 is de installatie van zonnepanelen met 0% btw belast ofwel je betaalt geen belasting voor de plaatsing en levering van de volledige installatie op je woning. Maar dat geldt ook bijvoorbeeld op je tuinhuis, garage, tuin of vakantiewoning.
Ingeval je stroom opwekt met je zonnepanelen en je hebt meer opgewekt dan je hebt verbruikt, dan lever je terug aan het energiebedrijf tegen hetzelfde tarief. Je verkoopt als het ware je energie! Dan ben je feitelijk een ondernemer. Echter is het totale vermogen niet meer dan 15.000 Wattpiek, dan ben je vrijgesteld om hiervoor aangifte te doen bij de Belastingdienst.
De administratieve handelingen blijven je bespaard, dat maakt het bij de Belastingdienst leuker en makkelijker.
Heb je verder nog vragen of twijfels over de aanschaf van zonnepanelen, dan staan onze adviseurs graag voor je klaar! Uiteraard kun je vrijblijvend een offerte aanvragen voor een zonne-service pakket op maat!