Salderingsregeling voor zonnepanelen

Wanneer je een zonnepanelen systeem installeert wek je stroom op en kun je gebruik maken van de salderingsregeling.  Salderen is het verrekenen van de verbruikte stroom met de stroom die je hebt opgewekt met je zonnepanelen-installatie. Afhankelijk welke termijn de netleverancier hanteert, vindt de verrekening hierin plaats. In feite wordt hetzelfde tarief verrekend voor de energie die je op dat moment verbruikt in de woning voor je elektrische apparaten als de energie die je teruglevert aan de energiemaatschappij. Desalniettemin, alles wat je bespaart met zonne-energie, bespaar je nog altijd op de energie-rekening.

Hoe werkt salderen?

Was er geruime tijd onzekerheid in een afbouwregeling voor het salderen, is sinds medio februari 2024 besloten dat het salderen aanblijft. Uiteraard met het oog om deze duurzame investering in groene energie te blijven stimuleren. Energie die je opwekt met zonnepanelen mag direct worden verrekend worden met de energie die je aangeleverd krijgt vanuit de energiemaatschappij. Het overschot aan zonne-energie wat je overhoudt na het salderen, wordt vergoed met een teruglever-vergoeding.

 • Alles wat je direct verbruikt, bespaar je op de energierekening
 • De investering is makkelijker terugverdiend dan behoud op de spaarrekening van de bank
 • Meerwaarde voor je woning en een groener energielabel
 • Makkelijk te combineren met andere installaties in huis (bijvoorbeeld airco)
 • Duurzame installatie voor besparing van het milieu

Voorbeeld van salderen

In het volgende voorbeeld nemen we je mee in de besparing van energiekosten met zonnepanelen voor de komende jaren. In de situatie sluiten we een aantal beïnvloedbare factoren als de wisseling van energieprijzen, het verbruik, het aantal zon-uren, het vermogen uit. De terugverdientijd is afhankelijk van de investering van de zonnepanelen en de hoogte van de energietarieven. Eind 2022 waren de energietarieven zodanig hoog, dat de terugverdientijd binnen 2 jaar te realiseren was. Medio 2024 zijn de prijzen in de aanschaf van zonnepanelen-installaties een stuk lager komen te liggen. Uiteraard, alles was je bespaart met het salderen, bespaar je op de energierekening.

Waarom zonnepanelen?

In Nederland kiezen steeds meer mensen voor zonnepanelen. Dit is volkomen logisch, want het aanschaffen van zonnepanelen is een duurzame investering die zich makkelijk terugverdient. Middels de zonnepanelen wek je namelijk je eigen energie op, hierdoor kun je flink besparen op de energierekening. Bovendien draag je bij aan een beter milieu met groene stroom. Nog een bijkomend voordeel; je woning wordt ook nog eens meer waard, dat is zeker in deze tijd zeer aangenaam. Vragen over zonnepanelen? Bekijk de veelgestelde vragen.

Een complete zonnepanelen installatie bestaat uit zonnepanelen, een omvormer en de installatie tot in de meterkast. BSI Breda ontzorgt je graag in dit volledige proces. Op basis van de vragen via het zonne-service pakket op maat, gaan we graag aan de slag met een eerste prijsindicatie. Een online tool geeft ons op afstand inzicht wat de meest optimale ligging van de panelen gedurende de dag is. En is dat je zonnig gestemd? Dan komen onze technische adviseurs nog een opname van dak tot in de meterkast doen.

 • Kwalitatief en betrouwbaar met A-merken
 • Volledig maatwerk en opname ter plaatsen
 • Complete offerte met zonnepanelen, omvormer en installatie
 • Makkelijk te combineren met andere installaties

Onze zonnepanelen

BSI Breda staat voor kwaliteit, persoonlijkheid en betrouwbaarheid in onze producten en diensten. Dat dragen wij ook uit in de installatie van zonnepanelen. We werken enkel met A-merken, die al jaren hun betrouwbaarheid in de Nederlandse markt hebben bewezen. Met ieder een eigen uitstraling en voordelen bieden we een stukje zekerheid aan jouw investering.

JA Solar

JA Solar is fabrikant van hoogwaardige zonnepanelen. De zonnepanelen van JA Solar zijn voorzien van alle belangrijke keurmerken en onderworpen aan verschillende intensieve tests om betrouwbaarheid te waarborgen. De panelen hebben een optimale lichtdoorlatendheid, wat een positief effect heeft op het rendement.

DMEGC

De zonnepanelen van DMEGC staan bekend om de hoge kwaliteit en focus op duurzaamheid. Ze zijn relatief nieuw op de markt, maar zijn in korte tijd een begrip geworden in de wereld van de zonne-energie! Deze zonnepanelen zijn het meest vertegenwoordigd op de Nederlandse daken.

Jinko Solar

Jinko is de grootste fabrikant van zonnepanelen wereldwijd. De zonnepanelen van Jinko staan bekend om de uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Het aanbod zonnepanelen in heel uitgebreid en bestaat uit veel verschillende series; zowel monokristal als polykristal!

AEG

AEG zonnepanelen zijn gemaakt om lang mee te gaan en veilige en schone energie voor woningen te leveren, gedurende hun hele levensduur. Dit is mogelijke dankzij geavanceerd productontwerp, om nauwkeurige selectie van componenten en veeleisende productienormen.

Onze zonnepanelen installaties maken deel uit van de Tier 1 klasse. Dat betekent dat de merken onder de wereldwijde top 2% beste kwaliteit zonnepanelen vallen (opgesteld door Bloomberg New Energy Finance). Kenmerkend zijn:

 • Volledige productieproces in eigen beheer voor minimaliseren van fouten
 • Veel onderzoek naar een beter eindproduct en hoger rendement
 • Hoge mate van automatisering in productie
 • Hoge kwaliteit in silicium cellen bij de samenstelling van de panelen (met een rendement tussen de 80%-90%)
 • Ruim 10 jaar producent in zonnepanelen
 • Prestigieuze prijzen / keurmerken op het gebied van kwaliteit, milieu en verantwoordelijkheid.
 • Enkel te verkrijgen bij erkende installateurs.

Zonnepanelen in 4 stappen

Stap 1: Advies aanvragen


Met het invullen van het vragenformulier voor een zonne-service pakket op maat hebben onze technische adviseurs al snel je woonsituatie inzichtelijk. Je ontvangt een legplan en een eerste complete prijsindicatie.

Stap 2: Adviseur aan huis


Zonnig gestemd? Dan komen onze technische adviseurs graag bij je langs voor het maken van een helder en compleet maatwerkproduct. Voor optimaal rendement gaan we voor de beste kwaliteit zonnepanelen en stellen we het gunstigste zonne-service pakket samen.

Stap 3: Installatie zonnepanelen


Onze gekwalificeerde monteurs monteren je zonnepanelen deskundig en veilig tot in de meterkast. U wordt compleet ontzorgd! Met de A-merken in huis heb je tot 25 jaar vermogensgarantie en tot 10 jaar garantie op de zonnepanelen installatie.

Stap 4: Besparen op je energierekening


Zonneklaar besparen met de zonnepanelen van BSI Breda. Hoeveel je bespaart, is afhankelijk van het aantal zonuren op locatie, de hoeveelheid panelen en het type zonnepanelen. Het rendement van je zonnepanelen is makkelijk in te zien door middel van een app.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

De prijs van een zonnepaneelsysteem is afhankelijk van veel factoren: de gekozen kwaliteit, het geleverde vermogen, het type paneel, het soort/merk van de omvormer en de hoeveelheid werkzaamheden die nodig zijn om de elektra aan te passen.

Een vrijblijvende aanvraag kan worden gedaan via het zonne-service pakket op maat formulier.

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is afhankelijk van een aantal zaken. Zo kijken we naar je huidige energieverbruik en welke zonnepanelen hier het beste bij passen. Ook kijken we naar de oriëntatie van het dak, de schaduwvlakken en de ruimte die de zonnepanelen in beslag gaan nemen. Aan de hand van deze onderdelen kunnen we een passend advies geven over hoeveel zonnepanelen er nodig zijn.

Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en daarnaast goed voor je energierekening. Je wekt immers zelf ‘gratis’ energie op. Ook stijgt de waarde van je woning wanneer hier zonnepanelen op liggen. Zonnepanelen zijn erg onderhoudsvriendelijk, waardoor je minder kosten maakt voor onderhoud dan bij bijvoorbeeld het onderhouden van een cv-ketel.

Onze zonnepanelen hebben een vermogensgarantie tot 25 jaar. Daarnaast krijg je 10 jaar garantie op de installatie en 25 jaar garantie op de zonnepanelen zelf. Ook kunnen wij een kWh garantie aanbieden. Een garantie die meer zekerheid geeft als de zonnepanelen-installatie niet de beloofde opbrengst levert.

Het rendement van een zonnepaneel geeft aan hoeveel je terug verdient op de investering. Het wordt altijd uitgedrukt in een percentage, namelijk de verhouding tussen je investering en de opbrengst. In de meeste gevallen komt het rendement van zonnepanelen tussen de 8% en 14% uit. Dit is het rendement wat je verkrijgt over de hele levensduur van je zonnepanelen-systeem.

Een zonnepaneel levert stroom uitgedrukt in de eenheid wattpiek. Het is de geleverde stroom in de meest ideale omstandigheid en een theoretische benadering van het maximaal vermogen dat een paneel kan leveren. In Nederland zal dit rondom de 80% zijn. Het totaal geleverde vermogen wordt bepaald door het totaal aan zonnepanelen. Als één paneel 400 Wp levert, dan leveren 10 panelen in Nederland circa 3200 kWh.

Het maximale rendement van zonnepanelen wordt behaald als de zonnepanelen naar het zuiden gericht liggen met een lichte helling van circa 36%. Schaduwwerking is ook van invloed, denk niet alleen aan bomen, maar ook de schaduwen van dakkapellen of hoge gebouwen in de omgeving. Uiteraard heeft elk dak in de praktijk beperkingen en neemt de PV-installatie ook met minder genoegen om goed resultaat te behalen.

Stralingssterkte van de zon speelt ook een rol in de opbrengst. Gedurende de zomermaanden is deze sterker. Weersinvloeden, zon-regen-bewolking of stralend helder, hebben ook invloed op de opbrengst.

Wanneer je zonnepanelen hebt, wek je zelf duurzame energie op. Een deel van deze energie gebruik je zelf. De rest lever je terug aan het openbare net. Maar als de zon niet schijnt en je verbruikt op dat moment meer dan je zelf opwekt, dan heb je energie nodig van je energieleverancier.

Op je energierekening staat hoeveel energie je geleverd hebt gekregen van je energieleverancier. Daar wordt de energie die je hebt geleverd aan het openbare net van af getrokken. Deze aftreksom heet salderen. Heb je meer terug geleverd dan je van je energieleverancier hebt gekregen? Dan ontvang je een terugleververgoeding.

De gemiddelde levensduur van een zonnepaneel is 25 tot 30 jaar. Het paneel verliest gedurende de levensduur geleiding waardoor het rendement heel langzaam afneemt. Na 25 tot 30 jaar leveren de panelen dan economisch geen voordeel meer op.

Daarnaast hebben weersinvloeden op behuizing en coating effect op de levensduur.

Waar voorheen nog wel eens sprake was van polykristal (blauwe) panelen, zijn de meeste daken tegenwoordig voorzien van monokristal panelen. Deze zijn doorgaans zwart van kleur en geven een meer fraaier uiterlijk aan het dak. Ingeval de frame tussen de cellen ook een zwarte kleur heeft, wordt gesproken van een full of all black paneel.

De omvormer zet gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom. Daarbij hanteert BSI Breda drietal typen: een stringomvormer, een centrale omvormer met power optimizers en een systeem van micro omvormers op elk paneel. Waar de eerste perfect van toepassing is bij een situatie van een dagelijks gelijkwaardige opwekking, zijn de andere twee gunstiger bij verschillende resultaten per paneel.

Jouw partner in duurzaamheid

BSI Breda helpt je graag bij het verduurzamen van je woning. We bieden verschillende duurzame oplossingen aan, waaronder zonnepanelen. Benieuwd naar onze andere duurzame oplossingen? Bekijk ze hier