Duurzame overstap naar een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp voorziet je woning van verwarming met minimaal gebruik van de cv-ketel. Deze springt enkel bij als het buiten kouder is of als er vraag naar warm tapwater is. Een warmtepomp biedt een aangenaam warmte-comfort in huis; uiteraard is het treffen van voorbereidingen als een geïsoleerd huis en een laag temperatuur verwarmingssysteem noodzakelijk. Een warmtepomp in huis verlaagt je energienota aanzienlijk, verhoogt je energielabel van je huis en is verder perfect te integreren met andere installaties. Een duurzame keuze, wat ook gewaardeerd wordt door de overheid met een ISDE subsidie. BSI Breda helpt je graag in het maken van de overstap naar een duurzame installatie.

Meer weten over warmtepompen? Bekijk hier de veel gestelde vragen.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel en is een mooie eerste stap naar duurzaam verwarmen met een flinke CO2 reductie. De warmtepomp wordt aangesloten op de cv-ketel en biedt een stabiel warmte-comfort in huis. Op moment dat het buiten kouder is of dat er vraag naar warm tapwater is, springt de cv-ketel bij.

Wil je je cv ketel vervangen én een hybride warmtepomp aanschaffen? Bekijk dan ook eens ons cv-ketel aanbod.

Ben je op zoek naar een zelfvoorzienende warmtepomp? Bekijk dan de mogelijkheden van een all-electric warmtepomp.

 • Professionele begeleiding in de overstap naar een warmtepomp
 • 2 jaar garantie op alle onderdelen
 • Warmtepomp binnen- en buitenunit inclusief installatie
 • Aanbod van A-merken all-electric en hybride warmtepompen
 • Diverse service- en onderhoudsabonnementen

Warmtepomp aanschaffen in 4 stappen

Stap 1: Voorbereidingen


Hoe minder warmte er verloren gaat in de woning, hoe optimaler en energiezuiniger de warmtepomp werkt. Daarom is het noodzaak de juiste voorbereidingen in de woning te treffen. We adviseren minimaal isolatie in de vloer, dak, muren en ramen en een laag temperatuur verwarmingssysteem.

Stap 2: Doe de check


Met Doe de check kan je nagaan of een warmtepomp past in jouw woonsituatie en voldoet aan de criteria. Kun je de checklist succesvol afvinken en heb je met de 50 graden test een aangename temperatuur in de woning, dan kan een aanvraag hierop worden ingediend. Onze technische adviseurs maken een offerte op maat met een opname en berekening ter plaatse.

Stap 3: Warmtepomp installeren


Maak je de overstap naar een warmtepomp? Onze gekwalificeerde installateurs sluiten de binnen- en buitenunit van de warmtepomp aan op de huidige installatie. Met een A-merk warmtepomp in huis, sta je garant voor minimaal 2 jaar garantie op de installatie van de warmtepomp.

Stap 4: Besparen


Een duurzame stap is gemaakt! We regelen dat je in aanmerking komt voor een ISDE subsidie, een stukje waardering vanuit de overheid voor je overstap. Verder adviseren we je periodiek onderhoud uit te laten voeren voor een energiezuinig resultaat.

De hybride warmtepomp

Een hybride installatie is een samenwerking tussen een warmtepomp en een cv-ketel en vormt een eerste stap naar een duurzame oplossing. De warmtepomp functioneert als hoofdverwarming en verwarmt de woning op elektrische wijze door warmte te halen uit de buitenlucht, bodem of grondwater. Ingeval er een vraag naar bij-verwarmen of warm tapwater is, stuurt de warmtepomp de cv-ketel aan. De hybride warmtepomp beslist automatisch welke keuze efficiënt qua kosten of verbruik is. Dat verklaart een lagere CO2 uitstoot, een lagere energierekening en een hogere energielabel voor je woning.

De hybride warmtepomp is een compact toestel met een binnen- en een buitenunit, veelal te combineren met je huidige cv-ketel en makkelijker qua installatie dan een all-electric warmtepomp. Om zo min mogelijk warmte in de woning te verliezen, is het raadzaam het huis voldoende te isoleren en een laag temperatuur verwarmingssysteem te hebben (vloerverwarming en/of thermostatische radiatoren of convectoren).

 • Lagere CO2 uitstoot
 • Energiezuinige duurzame oplossing
 • ISDE subsidie vanuit de overheid
 • Waardevermeerdering voor je woning
 • Makkelijk te integreren met andere installaties
 • Fabrieksgarantie tot 2 jaar na installatiedatum

Ons aanbod hybride warmtepompen

BSI Breda staat voor kwaliteit, persoonlijkheid en betrouwbaarheid in onze producten en diensten. Dat dragen wij ook uit in de installatie van een warmtepomp. We werken enkel met A-merken, die al jaren hun betrouwbaarheid in de Nederlandse markt hebben bewezen. Het maken van de juiste keuze is grotendeels afhankelijk van de grootte van de woning en de hoeveelheid vraag naar warmwater. Onze adviseurs helpen je graag! Doe de warmtepomp check.

Remeha Elga Ace

 • Lucht-water warmtepomp (buitenlucht)
 • Energielabel A++ verwarming
 • 4 en 6 kW uitvoering
 • Rendement COP 4,6
 • Geschikt voor elke cv-ketel en afgiftesysteem
 • Mogelijkheid tot verwarmen en koelen
 • OpenTherm techniek, geen aan/uit schakeling
 • ISDE subsidie vanaf € 2.400,-
Prijs: vanaf € 4.990,-
DOE DE REMEHA CHECK

Daikin Intergas Monobloc Hybride Add-on

 • Lucht-water warmtepomp (buitenlucht)
 • Energielabel A++ verwarming
 • 4 kW uitvoering
 • Rendement COP 4,15
 • Geschikt voor elke cv-ketel en afgiftesysteem
 • Mogelijkheid tot verwarmen en koelen
 • Bivalente modus: of warmtepomp of cv-ketel
 • ISDE subsidie vanaf € 2.400,-
Prijs: vanaf € 5.990,-
Offerte aanvragen

Vaillant hybride aroTHERM

 • Lucht-water warmtepomp (buitenlucht)
 • Energielabel A++ verwarming
 • Energielabel A warm water
 • 5,8,11 en 15kW uitvoering
 • Vaillant uniTOWER met 190 liter boilervat
 • Vaillant aroTHERM met een vrijstaand 200, 300, 400 of 500 liter boilervat
 • Rendement COP 4,5
 • Buitenunit in monobloc en split mogelijk
 • Mogelijkheid tot verwarmen en koelen
 • ISDE subsidie vanaf € 2.400,-
Prijs: Op aanvraag
Offerte aanvragen

Jouw partner in duurzaamheid

BSI Breda helpt je graag bij het verduurzamen van je woning. We bieden verschillende duurzame opties aan, waaronder airco's. Benieuwd naar onze andere duurzame oplossingen? Bekijk hoe jij je woning kunt verduurzamen

Veelgestelde vragen over warmtepompen

Een warmtepomp werkt volledig elektrisch, waarbij de warmte uit de buitenlucht, grondwater of bodem(collectoren) wordt onttrokken via de buitenunit. Om deze warmte op een hogere temperatuur te krijgen wordt een koudemiddel (met een lager kookpunt) toegepast.

In een warmtepomp zit een verdamper (welke de onttrokken lucht omzet tot een gas), een compressor (wat de temperatuur harder doet stijgen), een condensor (welke de warmte afgeeft en het koelmiddel weer vloeibaar maakt) en een expansieventiel (wat het koelmiddel nog sterker laat afkoelen, waardoor de cyclus van verwarmen zich weer herhaalt).

De cyclus van de warmtepomp kan eenvoudig worden omgekeerd, zodat een warmtepomp niet alleen kan verwarmen, maar ook kan koelen (zoals de werking van airconditioning of een koelkast dat doet). Warme lucht wordt omgezet naar koud water, welke via de cv-installatie de binnentemperatuur 2 tot 4 graden kan laten koelen.

Een monoblock en een split unit warmtepomp zijn zowel leverbaar in een hybride als een all-electric systeem. Een warmtepomp bestaat grofweg uit een viertal onderdelen in een cyclus, te weten een verdamper, een compressor, een condensor en een expansieventiel, waarin de warmte wordt getransporteerd middels een koudemiddel. Met een monoblock warmtepomp bevinden alle onderdelen in de buitenunit en komt er dus geen koudemiddel de woning in, maar wordt alles direct getransporteerd naar het afgiftesysteem. Bij een split-unit bevindt de condensor in de binnenunit en circuleert het koudemiddel langs de verbindingen tussen de units. Kleine verschillen zijn te vinden in de prijs, de techniek, prestaties en het geluid. Het grootste verschil is de benodigde ruimte, een split-unit kan worden opgehangen en is compacter qua formaat dan de monoblock warmtepomp.

Voor het berekenen van het juiste vermogen warmtepomp, welke aan de warmte-vraag van de woning of het pand voldoende kan beantwoorden, wordt geadviseerd een transmissieberekening ofwel een warmteverlies berekening te laten maken. Deze wordt vaak uitbesteed aan een adviesbureau. Belangrijke waarden die hierin worden opgenomen zijn onder andere de transmissieverliezen (het warmteverlies door wanden, deuren, vloer en dak), de massa van de woning en de verhoudingen van de ruimtes, de huidige afgifte-systemen en de isolatiewaarden in gevels en ramen.

Een nieuwbouw woning heeft vandaag de dag geen gasaansluiting en zijn reeds voorzien van voldoende isolatie en een laag temperatuur verwarmingssysteem. Het plaatsen van een all electric warmtepomp is hierbij een logisch vervolg. Een oudere woning moet wat voorbereidingen treffen om de duurzame overstap te maken. Daarbij wordt vaker eerst de overstap gemaakt naar een hybride warmtepomp.

Basis is allereerst zo weinig mogelijk warmte-verlies in de woning, zodat de warmtepomp constant kan draaien en niet aan/uit hoeft te pendelen. Goede isolatie in de vloer, muren, dak en glas is hierbij de meest belangrijke voorwaarde. Een tweede maatregel is de woning zoveel mogelijk te voorzien van een laag temperatuur verwarming, wat wil zeggen dat de woning voorzien is van vloerverwarming, thermostatische radiatorkranen of convectoren. Tenslotte is de aanwezigheid van een ventilatiesysteem gewenst. Verse lucht komt de woning in, zonder dat er hinderlijke tocht of warmteverlies is.

De afkorting COP staat voor Coefficient Of Performance en geeft het (stroom)verbruik van de warmtepomp weer. Hoe hoger deze waarde is, des te efficiënter de warmtepomp werkt en er minder elektriciteit in kW wordt verbruikt. Natuurlijk is dit weersafhankelijk, want bij een lagere temperatuur buiten, zal de warmtepomp harder moeten werken om een constante binnentemperatuur aan te houden. Daarom wordt ook wel eens gerekend met de Seasonal Coefficient Of Performance, waarin de waarde rekening houdt met alle seizoenen in een jaar.
Een COP van 5 betekent dat voor 1 kW aan elektriciteit wat de warmtepomp verbruikt, het 5 kW aan warmte in de woning kan opleveren. Dus 4 kW warmte wordt behaald door het onttrekken van de warmte uit de lucht, bodem of water. Het rendement van een warmtepomp is bij dit voorbeeld 500%. Een cv-ketel heeft altijd te maken met warmte-verlies door het proces van de gasverbranding en heeft vandaag de dag een gemiddelde rendement van 90%. Ondanks het gegeven dat gas nog altijd goedkoper is dan elektriciteit, is een warmtepomp met dit gegeven nog altijd duurzamer. Gewoonweg omdat deze relatief gezien minder electricteit verbruikt.

Met de InvesteringsSubsidie Duurzame Energie (ISDE) kun je voor de renovatie van de woning subsidie aanvragen. Dit heeft toepassing op isolatiemaatregelen, een zonneboiler, warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet (stadsverwarming). Zowel particulieren, zakelijke gebruikers als gemeenten kunnen hiervan gebruik maken. De hoogte van de subsidie varieert tussen € 1.000,- en € 2.500,- en is afhankelijk van het type toestel wat er geplaatst wordt. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), vindt je alle informatie over de ISDE subsidie.

Door de opkomst van meer warmtepompen, zijn er per 1 april 2021 vernieuwde maatregelen aangenomen met betrekking tot de geluidsnormen van warmtepompen. Het geluidsniveau van de buitenunit mag op de perceelsgrens overdag maximaal 45dB en in de nacht 40dB zijn.
Ondanks dat de nieuwe warmtepompen aan deze eisen kunnen voldoen, is het relevant om toch te letten op de plaatsing van de buitenunit. Zo is het niet wenselijk om deze op de erfgrens met de buren of deze voor je slaapkamer te plaatsen. De nieuwe warmtepompen vallen weliswaar binnen de normen, er kan altijd sprake zijn van een versterkend geluidseffect middels resonantie (trillingen door harde oppervlakken) of geluidsreflectie (weerkaatsing van het geluid door obstakels). Veelal wordt de buitenunit op het dak (bijvoorbeeld op rubberen tegels) of in de tuin geplaatst. Een geluidsreductieset of een omkasting, kan het geluid van een warmtepomp ook enorm dempen.

De afmetingen van zowel een binnen- als een buitenunit van een warmtepomp kunnen variëren, afhankelijk van het type en het benodigde vermogen. Een hybride warmtepomp is compacter dan een all-electric warmtepomp.

De binnenunit van een hybride warmtepomp is gelijkwaardig aan het formaat van een cv-ketel (circa 100x60x40 cm) en wordt veelal aan de wand naast de cv-ketel gehangen. Ingeval van een all-electric warmtepomp, moet ook het tapwater worden opgeslagen. Ofwel de binnenunit omvat een geïntegreerde buffervat ofwel het boilervat is een losstaand object naast de binnenunit. Deze nemen relatief meer ruimte in beslag (ter grootte van een koelkast, circa 1,5m hoog).

Hoe meer vermogen er benodigd is, des te groter is de buitenunit van zowel de hybride als de all-electric warmtepomp. De minimale benodigde ruimte is 100x200x100 cm, mede bepaald door de vrije toevoer van luchtstromen naar de warmtepomp. De afstand tussen de binnen- en buitenunit mag maximaal 20 meter zijn.

BSI Breda levert verschillende onderhoudsmogelijkheden voor uw warmtepomp (al dan niet in combinatie met een cv-ketel). Je warmtepomp heeft onderhoud nodig zoals dit ook door de fabrikant wordt voorgeschreven. Meestal horen deze éénmaal per 2 jaar een servicebeurt te krijgen om garantie te behouden en te zorgen dat je kunt blijven genieten van een optimaal comfort. Meer informatie over onze onderhoudsabonnementen voor warmtepompen vind je hier.