Verduurzamen woning

Als woningeigenaar ontkom je er bijna niet meer aan: het verduurzamen van je woning of duurzame aanpassingen toepassen aan je woning. Nu kunnen wij het ons voorstellen dat het soms lastig kan zijn waar je moet beginnen om je huis te verduurzamen. Welke oplossingen zijn er? Bij BSI Breda helpen we je daarom graag een handje om inzichtelijk te maken welke maatregelen jij kunt treffen om je huis te verduurzamen. Om zo uiteindelijk de energierekening fors te verlagen en je woongenot te vergroten.

Tips om direct te starten met besparen

Je kan direct een start maken met het in kaart brengen van kleine energiebesparende maatregelen. Allen hebben een voordelig effect op het water, gas- of elektriciteitsverbruik in de woning. En zo vergroot je je wooncomfort, bespaar je op je vaste lasten en draag je je steentje bij aan een betere planeet.

We hebben de volgende bespaartips:

  • Check je apparatuur in je woning

Is het noodzakelijk om apparaten aan de stekker of standby te laten staan? Oud apparatuur, bijvoorbeeld een wasdroger of koelkast, verbruikt meer stroom dan moderne apparatuur. Is er apparatuur welke je niet meer of vaak gebruikt en zou je eventueel ook zonder kunnen? Ook regelmatig onderhoud voorkomt dat de apparatuur meer energie gaat verbruiken.

  • Bezuinigen op water en licht

Je kunt besparen door regenwater op te vangen, je wasmachine vaker op 30 graden te laten draaien of korter te douchen. Verder is het interessant om alle gloeilampen te vervangen door ledlampen en na te gaan of er onnodig lampen branden in en rondom je woning.

  • Efficiënt verwarmen in de woning

Ingeval vertrekken in de woning niet of minder worden gebruikt, kan je daar de radiatoren beter laag of geheel uitzetten. Verder is het raadzaam om deuren (en ramen) in de woning te sluiten, zodat de warmte binnen de juiste vertrekken blijft. En mogelijk kun je de thermostaat een graad lager zetten of efficiënter inregelen. Tenslotte kun je de cv-leidingen isoleren of radiatorfolie aanbrengen op de koude muren.

Verduurzamen begint bij goede isolatie en ventilatie

Alvorens je overweegt om nieuwe investeringen te doen wat betreft duurzame installaties, raden we je aan om te kijken naar de mogelijkheden om je huis te verbeteren. Met name ligt de basis bij een goede isolatie en ventilatie. Want hoe meer de temperatuur in je woning constant blijft, hoe minder energie er nodig is om alles op de gewenste temperatuur te houden.

  • Hoe is de isolatie in de woning?

Te denken valt aan de isolatie van buitenmuren, dak, kruipruimtes en het leidingwerk? Volstaat de huidige beglazing in huis? Wenselijk is HR++ of triple glas. Ook kleine verbeteringen kunnen van toepassing zijn. Bijvoorbeeld het dichten van kieren en naden (zoals het bevestigen van een borstel voor de brievenbus) of het plaatsen van radiatorfolie zodat de warmte beter in de ruimte blijft.

  • Heb je voldoende ventilatie in je woning?

Een raam openzetten kan hinderlijke tocht of kou veroorzaken. Te veel vocht in huis, kost meer energie om de woning droog en warm te houden. Met mechanische ventilatie en een warmte terug win systeem (WTW) vang je dit probleem op.

  • Heb je verbouwingsplannen in de toekomst?

Wellicht een nieuwe keuken of badkamer of een nieuwe aanbouw. Neem dan bijvoorbeeld vloerverwarming, dakisolatie, inductie koken of een douche-wtw in overweging. Mocht je bijvoorbeeld zonnepanelen willen plaatsen, denk dan ook aan een sterke dakconstructie die de installatie kan dragen.

Verduurzamen met een cv-ketel

Het meest gebruikte toestel voor warmwater en verwarming, is nog altijd de cv-ketel. Het toestel is betrouwbaar, toepasbaar in elke woning met een gasaansluiting en is makkelijk te combineren met andere (duurzame) installaties. Periodiek onderhoud aan de cv-ketel is essentieel om het energieverbruik te minimaliseren en een levensduur van circa 15 jaar haalbaar te maken. Ook het behouden van een waterdruk op 1,5 à 2 bar, zorgt voor een efficiënt verbruik. Vernieuwde cv-ketels zijn vooral ontwikkeld op een hoger rendement (HR), meer stabiliteit en een langere levensduur. Bij BSI Breda kun je een cv-ketel huren of een cv-ketel kopen.

Inregelen van de warmte met radiatoren en vloerverwarming

Energie besparen kun je doen door de algehele cv-installatie goed in te laten stellen. Dat kan middels het energiezuiniger inregelen van de cv-ketel alsook via de instellingen op de thermostaat. Met de 50 graden test, ofwel door de aanvoertemperatuur van de cv-ketel in te stellen op 50 graden, kan worden ondervonden of het lukt op de koudere dagen de woning aangenaam warm te houden. Dat is enkel mogelijk wanneer er voldoende warmte-oppervlakte is, bijvoorbeeld bij de toepassing van vloerverwarming.

Bestaande radiatoren kunnen waterzijdig worden ingeregeld. Hierbij wordt het water in de cv gelijkwaardig herverdeeld, wat leidt tot een betere warmte verdeling in de radiatoren. Verder kun je overwegen om nieuwe (laag-temperatuur) radiatoren aan te schaffen of te kiezen voor aanpassingen aan huidige radiatoren middels thermostatische radiatorkranen of boosters.

De voordelen en nadelen van een cv-ketel

Voordelen


Betrouwbaar toestel

Combineerbaar met andere duurzame installaties

Nog toepasbaar in renovatie van de woning

Voorziening warm water en verwarming

Nadelen


Hoog gasverbruik

Niet milieuvriendelijk

CV-ketel met gasaansluiting gaat verdwijnen

Geen subsidie bij aanschaf

Verduurzamen met een warmtepomp

Er zijn een drietal belangrijke voorwaarden alvorens de warmtepomp toegepast kan worden in jouw woning. De eerste voorwaarde is dat de woning voldoende geïsoleerd en geventileerd moet zijn. Ingeval de woning dat niet is en de warmte in de woning moeizaam binnen blijft, blijft de warmtepomp pendelen en verbruikt het onnodig elektriciteit. De tweede voorwaarde is een succesvolle 50 graden test. Een warmtepomp draait namelijk op een lagere aanvoertemperatuur dan een cv-ketel. Hoe meer oppervlakte aan warmte, bijvoorbeeld middels vloerverwarming, hoe constanter de warmte in de woning is. De derde voorwaarde is gerelateerd aan de strenge geluidsnormen die gelden voor de buitenunit van de warmtepomp. Bij voorbaat is een warmtepomp niet geschikt voor tussenwoningen en gestapelde bouw. Met de check, kun je nagaan of de warmtepomp geschikt is voor jouw woning.

De warmtepomp ter aanvulling of vervanging van de cv-ketel

Een hybride installatie is een samenwerking tussen een warmtepomp en een cv-ketel en vormt een eerste stap naar een duurzame oplossing. De hybride warmtepomp functioneert namelijk als hoofdverwarming en verwarmt de woning op elektrische wijze door warmte te halen uit de buitenlucht, bodem of grondwater. Ingeval er een vraag naar bijverwarmen of warm tapwater is, stuurt de hybride warmtepomp de cv-ketel aan. Ingeval de woning compleet gerenoveerd is en voldoet aan de voorwaarden van isolatie, warmte spreiding op een lagere aanvoertemperatuur en de gestelde geluidsnormen, kan overwogen worden om compleet gasloos te gaan en de keuze te maken voor een all-electric warmtepomp. Alvorens deze beslissing te nemen, is een warmteverliesberekening bij een adviesbureau noodzakelijk.

De voordelen en nadelen van een warmtepomp

Voordelen


Geen of lagere gasverbruik

Constante warmte comfort in huis

Combineerbaar met ander installaties

ISDE subsidie

Nadelen


Ruimte vereisten binnen- en buitenunit

Niet geschikt voor alle typen woningen

Grote investering

Grotere elektriciteitsverbruik

De airco voor het elektrisch verwarmen van een ruimte

De airco van tegenwoordig functioneert als een warmtepomp en haalt de lucht van buiten naar binnen. De airco kan zowel koelen als verwarmen en is een duurzaam alternatief op de cv-ketel, omdat het geen gas verbruikt. Het energielabel van een airco is minimaal A++. Veelal wordt een airco toegepast in een woonkamer of een slaapkamer, aangezien het daar wenselijk is de temperatuur constant en aangenaam te houden. Ook hiervoor geldt dat er bepaalde geluidsnormen zijn aan de plaatsing van de buitenunit.

De voordelen en nadelen van een airco

Voordelen


Koelen en verwarmen

Energiezuinig (Energielabel A+ of hoger)

Toepasbaar in elke ruimte

Nadelen


Ruimte vereisten binnen- en buitenunit

Toepasbaar per ruimte

Grotere elektriciteitsverbruik

Verduurzamen met warm water

Van oorsprong kennen we de elektrische boiler, welke warm water in een groot voorraadvat op temperatuur houdt. Op moment dat water afgetapt wordt of de temperatuur zakt, verbruikt de boiler elektriciteit om deze weer op temperatuur te krijgen.

Energiebesparende alternatieven zijn de zonneboiler of warmtepompboiler. Zij halen de warmte uit de zon, daglicht of lucht en houden zodanig het voorraadvat op temperatuur. Bij een zonneboiler wordt de warmte namelijk gehaald uit zonnecollectoren op het dak, welke getransporteerd wordt naar een groot voorraadvat. Je bespaart gas in de toepassing van warm tapwater en/of verwarming in je woning. Echter, het nadeel van een zonneboiler is dat je afhankelijk bent van de zon, en dat deze op minder zonnige dagen, niet voldoende warmte kan bieden. Daarbij ben je nog afhankelijk van andere installaties als bijvoorbeeld de cv-ketel. Daarentegen is de warmtepompboiler het gehele jaar duurzaam, aangezien zij de warmte uit de lucht halen om het tapwater in de woning te verwarmen.

Naast de boiler hebben we meer mogelijkheden in warmwater oplossingen.

De voordelen en nadelen van een zonneboiler

Voordelen


Geen gas- of elektriciteitsverbruik

Lange levensduur van 25 tot 30 jaar

Te combineren met andere installaties

ISDE subsidie

Nadelen


Vereisten binnenruimte en dakconstructie

Voorziet niet in algehele warmwaterbehoefte

Grote investering met langere terugverdientijd

De voordelen en nadelen van een warmtepompboiler

Voordelen


Duurzame toepassing van omgevingslucht

Gehele jaar voorziening van warmwater

Eenvoudige installatie

ISDE subsidie

Nadelen


Grotere elektriciteitsverbruik

Levensduur van 10 tot 15 jaar

Grote installatie en hoog geluidsniveau

Enkel voor opwarmen tapwar

Verduurzamen met zonnepanelen

Met de installatie van zonnepanelen, kun je de energiekosten compenseren door zelf energie op te wekken. Middels zonnepanelen wordt zonne-energie opgewekt en via de omvormer wordt deze omgezet naar wisselstroom. Zodoende kun je de opgewekte energie toepassen op al je huishoudelijke apparaten in huis. Hierdoor bespaar je flink op je energierekening en draag je bij aan een beter milieu.

De voordelen en nadelen van zonnepanelen

Voordelen


Direct besparen op energiekosten

Waardevermeerdering van je woning

Snelle terugverdientijd

Vervallen van de BTW per 2023

Nadelen


Vereisten voor ligging en (dak)constructie

Grote investering

Vereisten in de meterkast aansluiting

Meer informatie

Ben jij benieuwd naar onze mogelijkheden rondom het verduurzamen van je woning? Neem dan contact op en of vraag gratis advies aan!

Jouw partner in duurzaamheid

BSI Breda helpt je graag bij het verduurzamen van je woning. We bieden verschillende duurzame oplossingen aan, waaronder zonnepanelen. Benieuwd naar onze andere duurzame oplossingen? Bekijk ze hier