Voordat je aan het oriënteren bent voor een warmtepomp, is het belangrijk om te voldoen aan een aantal belangrijke voorwaarden. Want niet iedere woning is in de huidige staat geschikt. Met deze checklist helpen we je graag op weg om je woning te verduurzamen met een warmtepomp!
In de loop der jaren, zijn de vereisten voor het bouwen van een woning veranderd waardoor een warmtepomp makkelijk toepasbaar is geworden. Zij zijn voorzien van voldoende isolatie, ventilatie en een laag temperatuur verwarmingssysteem. Woningen gebouwd vanaf 2009 komen hiervoor het beste in aanmerking. Bij woningen voor 2000 was bijvoorbeeld het plaatsen van HR++ glas nog niet standaard. En woningen gebouwd voor 1992 vergen een renovatie voordat ze in aanmerking komen voor een warmtepomp. Verder is er nog onderscheid te maken tussen verschillende typen woningen. Bij een tussenwoning (2 buitenmuren) gaat er minder warmte verloren dan bij een vrijstaande woning (4 buitenmuren).
Zijn de buitenmuren voldoende geïsoleerd (minimaal 13 cm isolatiemateriaal of Rd-waarde 3,3?)
Is het dak voldoende geisoleerd (minimaal 13 cm isolatiemateriaal of Rd-waarde 3,3)?
Is de kruipruimte voldoende geïsoleerd (minimaal 13 cm isolatiemateriaal of Rd-waarde 3,3)?
Is de woning voorzien van HR++ glas?
Zijn alle alle naden en kieren gedicht (bv. plafond, deuren, kozijnen, brievenbus met tochstrips, kit of pur-schuim)?
Is er ventilatie en/of zijn er ventilatieroosters?
Het warmteafgiftesysteem zorgt voor de verspreiding van de warmte in de woning. Denk hierbij aan radiatoren, vloerverwarming of wandverwarming.
Een cv-ketel werkt met een temperatuur van 60 tot 80 graden; dat is vaak nodig om de volledige woning met bijvoorbeeld radiatoren op koude dagen warm te houden. Bij een goed geïsoleerde woning, kan je deze temperatuur verlagen naar 35 tot 55 graden. Dat is ook de temperatuur die de warmtepomp levert. Wenselijk is om zoveel mogelijk warmte af te kunnen geven, door de oppervlaktes van verwarmen te vergroten. Dan wordt met name gedoeld op vloerverwarming in de woning in combinatie met radiatoren / convectoren die speciaal ontworpen zijn voor lage temperaturen.
De 50 graden test is een mooie proef om te ervaren of je woning al geschikt is voor een warmtepomp. Zet in een koude periode de cv-temperatuur 1 à 2 weken lang op 50 graden. Blijft het behaaglijk en aangenaam in de woning, dan kan de overstap naar een warmtepomp gemaakt worden.
*Indien je huidige warmteafgiftesysteem niet voldoet aan de vereisten voor een warmtepomp dan kun je ervoor kiezen om Boosters te plaatsen.
Boosters zijn kleine ventilatoren die onder of op de radiatoren of convectoren worden geplaatst. Ze zorgen voor extra luchtstroming langs het verwarmingselement. Zo’n booster zorgt ervoor dat de ruimte sneller wordt verwarmd.
Checklist geschikt verwarmingssysteem:
Heb je vloerverwarming?
Heb je laagtemperatuur radiatoren?
Kan je met een cv-temperatuur van 50 graden de woning warm houden?
Mocht je twijfelen of je woning een geschikt verwarmingssysteem heeft. Neem vrijblijvend contact op en wij helpen je verder.
Warmtepompen bestaan veelal uit een binnen- en een buitenunit; bij de opstelling van beide onderdelen dien je met een aantal zaken rekening te houden.
Zo worden er vanuit de overheid eisen gesteld aan de plaatsing van de buitenunit. Soms geldt er vanuit de gemeente een vergunning of een meldingsplicht; met name als het toestel aan de voorzijde van de woning staat.
Daarnaast dien je rekening te houden met de geluidsnormen. Per 21 april 2021 zijn nieuwe geluidseisen verbonden met de plaatsing van de warmtepomp. Overdag mag het geluidsniveau op de perceelsgrens met de buren maximaal 45dB zijn en in de nacht geldt een maximale geluidsnorm van 40dB. Denk bijvoorbeeld ook aan resonantie (trillingen op harde oppervlakken) of geluidsreflectie (weerkaatsing van het geluid door obstakels). Voor de beste werking is het overigens gewenst dat de buitenunit stabiel (trillingsvrij) en uit de wind of tocht staat. Een omkasting kan eventueel hiervoor worden aangeschaft. Veelal staat de buitenunit van de warmtepomp in de tuin, op het platdak of aan de gevel.
De buitenunit moet zo dicht mogelijk bij de binnenunit worden geplaatst. Daarom is het relevant de plaatsing van beide units goed in overweging te nemen. De binnenunit van een hybride warmtepomp wordt naast de cv-ketel geplaatst. Er dient voldoende ruimte aanwezig te zijn voor de installatie van de leidingen, luchtkanalen, elektra en accessoires.
Checklist ruimte warmtepomp:
Is een vergunning of meldingsplicht bij de gemeente noodzakelijk?
Kun je de binnenunit en de buitenunit dicht bij elkaar plaatsen?
Is er ruimte rondom de cv-ketel voor het plaatsen van de binnenunit?
Kan de buitenunit stabiel, tocht- en windvrij worden geplaatst?
Kan de buitenunit aan de geluidsnormen voldoen?
Heb je voldoende elektrische aansluiting in je meterkast?
Voldoet jouw woning aan bovenstaande criteria en heb je de checklist succesvol ingevuld? Uiteraard helpen we je graag met verduurzamen. Met het invullen van dit aanvraagformulier, kunnen we jou voorzien van een passende offerte voor een warmtepomp.
Hoe minder warmte er verloren gaat in de woning, hoe optimaler en energiezuiniger de warmtepomp werkt. Daarom is het noodzaak de juiste voorbereidingen in de woning te treffen. We adviseren minimaal isolatie in de vloer, dak, muren en ramen en een laag verwarmingssysteem. Doe een check om te weten of jouw woning ervoor in aanmerking komt
Met het invullen van het formulier krijgen we een eerste indruk van je persoonlijke woonsituatie. Verder plannen onze technische adviseurs graag een afspraak in om de verdere installatie inzichtelijk te krijgen en een offerte op maat aan te kunnen bieden.
Maak je de overstap naar een warmtepomp? Onze gekwalificeerde installateurs sluiten de binnen- en buitenunit van de warmtepomp aan op de huidige installatie. Met een A-merk warmtepomp in huis, sta je garant voor minimaal 2 jaar garantie op de installatie van de warmtepomp.
Een duurzame stap is gemaakt! We regelen dat je in aanmerking komt voor een ISDE subsidie, een stukje waardering vanuit de overheid voor je overstap. Verder adviseren we je periodiek onderhoud uit te laten voeren voor een energiezuinig resultaat.
Een warmtepomp werkt volledig elektrisch, waarbij de warmte uit de buitenlucht, grondwater of bodem(collectoren) wordt onttrokken via de buitenunit. Om deze warmte op een hogere temperatuur te krijgen wordt een koudemiddel (met een lager kookpunt) toegepast.
In een warmtepomp zit een verdamper (welke de onttrokken lucht omzet tot een gas), een compressor (wat de temperatuur harder doet stijgen), een condensor (welke de warmte afgeeft en het koelmiddel weer vloeibaar maakt) en een expansieventiel (wat het koelmiddel nog sterker laat afkoelen, waardoor de cyclus van verwarmen zich weer herhaalt).
De cyclus van de warmtepomp kan eenvoudig worden omgekeerd, zodat een warmtepomp niet alleen kan verwarmen, maar ook kan koelen (zoals de werking van airconditioning of een koelkast dat doet). Warme lucht wordt omgezet naar koud water, welke via de cv-installatie de binnentemperatuur 2 tot 4 graden kan laten koelen.
Een monoblock en een split unit warmtepomp zijn zowel leverbaar in een hybride als een all-electric systeem. Een warmtepomp bestaat grofweg uit een viertal onderdelen in een cyclus, te weten een verdamper, een compressor, een condensor en een expansieventiel, waarin de warmte wordt getransporteerd middels een koudemiddel. Met een monoblock warmtepomp bevinden alle onderdelen in de buitenunit en komt er dus geen koudemiddel de woning in, maar wordt alles direct getransporteerd naar het afgiftesysteem. Bij een split-unit bevindt de condensor in de binnenunit en circuleert het koudemiddel langs de verbindingen tussen de units. Kleine verschillen zijn te vinden in de prijs, de techniek, prestaties en het geluid. Het grootste verschil is de benodigde ruimte, een split-unit kan worden opgehangen en is compacter qua formaat dan de monoblock warmtepomp.
Voor het berekenen van het juiste vermogen warmtepomp, welke aan de warmte-vraag van de woning of het pand voldoende kan beantwoorden, wordt geadviseerd een transmissieberekening ofwel een warmteverlies berekening te laten maken. Deze wordt vaak uitbesteed aan een adviesbureau. Belangrijke waarden die hierin worden opgenomen zijn onder andere de transmissieverliezen (het warmteverlies door wanden, deuren, vloer en dak), de massa van de woning en de verhoudingen van de ruimtes, de huidige afgifte-systemen en de isolatiewaarden in gevels en ramen.
Een nieuwbouw woning heeft vandaag de dag geen gasaansluiting en zijn reeds voorzien van voldoende isolatie en een laag temperatuur verwarmingssysteem. Het plaatsen van een all electric warmtepomp is hierbij een logisch vervolg. Een oudere woning moet wat voorbereidingen treffen om de duurzame overstap te maken. Daarbij wordt vaker eerst de overstap gemaakt naar een hybride warmtepomp.
Basis is allereerst zo weinig mogelijk warmte-verlies in de woning, zodat de warmtepomp constant kan draaien en niet aan/uit hoeft te pendelen. Goede isolatie in de vloer, muren, dak en glas is hierbij de meest belangrijke voorwaarde. Een tweede maatregel is de woning zoveel mogelijk te voorzien van een laag temperatuur verwarming, wat wil zeggen dat de woning voorzien is van vloerverwarming, thermostatische radiatorkranen of convectoren. Tenslotte is de aanwezigheid van een ventilatiesysteem gewenst. Verse lucht komt de woning in, zonder dat er hinderlijke tocht of warmteverlies is.
De afkorting COP staat voor Coefficient Of Performance en geeft het (stroom)verbruik van de warmtepomp weer. Hoe hoger deze waarde is, des te efficiënter de warmtepomp werkt en er minder elektriciteit in kW wordt verbruikt. Natuurlijk is dit weersafhankelijk, want bij een lagere temperatuur buiten, zal de warmtepomp harder moeten werken om een constante binnentemperatuur aan te houden. Daarom wordt ook wel eens gerekend met de Seasonal Coefficient Of Performance, waarin de waarde rekening houdt met alle seizoenen in een jaar.
Een COP van 5 betekent dat voor 1 kW aan elektriciteit wat de warmtepomp verbruikt, het 5 kW aan warmte in de woning kan opleveren. Dus 4 kW warmte wordt behaald door het onttrekken van de warmte uit de lucht, bodem of water. Het rendement van een warmtepomp is bij dit voorbeeld 500%. Een cv-ketel heeft altijd te maken met warmte-verlies door het proces van de gasverbranding en heeft vandaag de dag een gemiddelde rendement van 90%. Ondanks het gegeven dat gas nog altijd goedkoper is dan elektriciteit, is een warmtepomp met dit gegeven nog altijd duurzamer. Gewoonweg omdat deze relatief gezien minder electricteit verbruikt.
Met de InvesteringsSubsidie Duurzame Energie (ISDE) kun je voor de renovatie van de woning subsidie aanvragen. Dit heeft toepassing op isolatiemaatregelen, een zonneboiler, warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet (stadsverwarming). Zowel particulieren, zakelijke gebruikers als gemeenten kunnen hiervan gebruik maken. De hoogte van de subsidie varieert tussen € 1.000,- en € 2.500,- en is afhankelijk van het type toestel wat er geplaatst wordt. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), vindt je alle informatie over de ISDE subsidie.
Door de opkomst van meer warmtepompen, zijn er per 1 april 2021 vernieuwde maatregelen aangenomen met betrekking tot de geluidsnormen van warmtepompen. Het geluidsniveau van de buitenunit mag op de perceelsgrens overdag maximaal 45dB en in de nacht 40dB zijn.
Ondanks dat de nieuwe warmtepompen aan deze eisen kunnen voldoen, is het relevant om toch te letten op de plaatsing van de buitenunit. Zo is het niet wenselijk om deze op de erfgrens met de buren of deze voor je slaapkamer te plaatsen. De nieuwe warmtepompen vallen weliswaar binnen de normen, er kan altijd sprake zijn van een versterkend geluidseffect middels resonantie (trillingen door harde oppervlakken) of geluidsreflectie (weerkaatsing van het geluid door obstakels). Veelal wordt de buitenunit op het dak (bijvoorbeeld op rubberen tegels) of in de tuin geplaatst. Een geluidsreductieset of een omkasting, kan het geluid van een warmtepomp ook enorm dempen.
De afmetingen van zowel een binnen- als een buitenunit van een warmtepomp kunnen variëren, afhankelijk van het type en het benodigde vermogen. Een hybride warmtepomp is compacter dan een all-electric warmtepomp.
De binnenunit van een hybride warmtepomp is gelijkwaardig aan het formaat van een cv-ketel (circa 100x60x40 cm) en wordt veelal aan de wand naast de cv-ketel gehangen. Ingeval van een all-electric warmtepomp, moet ook het tapwater worden opgeslagen. Ofwel de binnenunit omvat een geïntegreerde buffervat ofwel het boilervat is een losstaand object naast de binnenunit. Deze nemen relatief meer ruimte in beslag (ter grootte van een koelkast, circa 1,5m hoog).
Hoe meer vermogen er benodigd is, des te groter is de buitenunit van zowel de hybride als de all-electric warmtepomp. De minimale benodigde ruimte is 100x200x100 cm, mede bepaald door de vrije toevoer van luchtstromen naar de warmtepomp. De afstand tussen de binnen- en buitenunit mag maximaal 20 meter zijn.
BSI Breda levert verschillende onderhoudsmogelijkheden voor jouw warmtepomp (al dan niet in combinatie met een cv-ketel). Je warmtepomp heeft onderhoud nodig zoals dit ook door de fabrikant wordt voorgeschreven. Meestal horen deze éénmaal per 2 jaar een servicebeurt te krijgen om garantie te behouden en te zorgen dat je kunt blijven genieten van een optimaal comfort. Meer informatie over onze onderhoudsabonnementen voor warmtepompen vind je hier.