Per 1 juli verdwijnt het TF-signaal van je elektrische boiler

Op 1 juli 2021 gaan alle netbeheerders in Nederland stoppen met het toon frequent signaal, ook wel TF-signaal genoemd. Het TF-signaal maakt het mogelijk om op dubbeltarief te schakelen (ook wel hoog/laag-, piek/dal- of dag/nachttarief genoemd). Het TF-signaal wordt ook gebruikt voor automatische boilerschakelingen zodat de boiler het water opwarmt als de stroom het goedkoopst is.

Waarom verdwijnt het TF-signaal?

Het elektriciteitsnet wordt steeds meer gedigitaliseerd waardoor toon frequent signalen niet meer nodig zijn. Daarom hebben de netbeheerders besloten om per 1 juli 2021 te stoppen met het uitzenden van dit signaal. Meer over dit besluit kun je vinden op www.enexis.nl/over-ons/wat-bieden-we/tf-signaal/consument.

Wat zijn de mogelijke gevolgen voor jou?

Uitschakelen van het TF-signaal kan problemen veroorzaken voor de werking van je elektrische boiler. Zonder het signaal zou je boiler niet meer kunnen schakelen tussen de aan- en uitstand. De boiler kan vanaf dat moment aan of uit blijven staan. Dit is afhankelijk hoe de boiler is aangesloten. Het verdwijnen van het TF-signaal heeft de meeste gevolgen voor elektrische boilers die ’s nachts opwarmen.

Wat kun je doen?

De netbeheerders in Nederland hebben een 10 stappenplan op hun website gezet die duidelijkheid geeft over de gevolgen van de verdwijning van het TF-signaal. Het 10 stappenplan kun je vinden op www.enexis.nl/over-ons/wat-bieden-we/tf-signaal/consument/gevolgen-boiler. We verzoeken je het 10 stappenplan allereerst te raadplegen om na te gaan of de situatie voor jouw verandert. Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen omtrent het verdwijnen van het TF-signaal.

Veelgestelde vragen

Per 1 juli 2021 verdwijnt de TF-schakelaar. Middels een 10-stappenplan van de netbeheerder, kun je nagaan of het effect heeft op jouw elektrische boiler in huis. We raden aan het stappenplan allereerst te raadplegen, https://www.enexis.nl/over-ons/wat-bieden-we/tf-signaal/consument/gevolgen-boiler.

Mocht de mogelijkheid bestaan om middels een knop in de meterkast de opwarming van de boiler continu aan te zetten, in plaats van schakelen op dag-nacht tarief, dan raden we je aan dit tijdig te testen. Dan ben je op 1 juli in ieder geval voorzien van warm water in de boiler. Met het kleine verschil tussen dag- en nacht tarief, kun je nog de overweging maken of je een schakelklok wenst aan te schaffen.

We raden het niet aan om de elektrische boiler willekeurig aan en uit te schakelen. Het water in de boiler moet minimaal een temperatuur van 65 graden hebben om legionella te voorkomen. De legionella bacterie in water is zeer schadelijk voor je gezondheid.

Overweeg je een schakelklok om toch gebruik te blijven maken van dag- en nachttarief voor je elektrische boiler, dan is het relevant te weten hoe de huidige aansluiting van de elektrische boiler in de meterkast is.

Bevindt deze zich vóór de hoofdzekering of in de groepenkast, dan zijn we als water- en warmte-technisch installatiebedrijf niet gecertificeerd om elektrotechnische werkzaamheden uit te voeren (en de zegeling er af te halen). We verzoeken je dan met een elektricien contact op te nemen.

Bevindt de TF-schakelaar zich na de hoofdzekering in de groepenkast, dan kunnen wij deze voor je vervangen middels het plaatsen van een schakelklok. De kosten zijn voor eigen rekening.

 

Meterkast

Traditionele en niet-slimme digitale meters maken gebruik van het TF-signaal. Als dit signaal op 1 juli verdwijnt, is er ook geen registratie meer in verbruik van dag- en nachttarieven.

De Slimme meter stuurt zelf geen andere apparaten aan en kan dus niet je boiler laten opwarmen op nachttarief na het verdwijnen van de TF-schakelaar. De Slimme Meter omvat enkel een klok en agenda en schakelt de energietoevoer automatisch op dag- en nachttarief.

Uiteraard dien je met de netbeheerder wel een contract te hebben voor berekening met een dubbeltarief (dag-nacht tarief). Je kunt overwegen om bij de netbeheerder op enkeltarief over te stappen of om een schakelklok of een boilermind ter vervanging van de TF-schakelaar te laten installeren. Aan beide opties zijn kosten verbonden.

De schakelklok neemt de functie van de TF-schakelaar over, waarbij je de elektrische boiler weer kunt laten opwarmen tijdens het dal/nachttarief. De schakelklok ontvangt geen signaal meer vanuit de netbeheerder, maar rechtstreeks vanuit de klok zelf. Uitgaande van een standaard installatie, zal de montage van de schakelklok circa € 275,00 bedragen.

De boilermind is ter vervanging van de TF-schakelaar en werkt enkel bij een aansluiting op de Slimme Meter in de meterkast. De Slimme Meter stuurt zelf geen apparaten aan, maar het bevat een ingebouwde klok en kalender, welke communiceert met de boilermind. De elektrische boiler zal dan, evenals de TF-schakelaar dat deed, enkel opwarmen tijdens het nacht tarief. De prijs van de boilermind inclusief installatie is op aanvraag.

Het TF-signaal is afkomstig vanuit de netbeheerder en door digitalisering hebben zij besloten om deze stop te zetten. Het aansturen van de boilers op dal/nacht tarief was destijds voor hen een extra service, maar is nooit een wettelijke verplichting geweest.

De elektrische aansluiting van de boiler in de meterkast, valt niet binnen de huurovereenkomst van BSI Breda. We trachten je zo goed mogelijk te adviseren in het maken van de juiste (financiële) beslissing echter de kosten ter vervanging van het TF-signaal zijn voor eigen rekening.

Bij enkeltarief is de prijs van de stroom gedurende 24 uur gelijk. Bij dubbeltarief betaal je een hoger tarief (piek/dag) overdag en een lager tarief in het weekend en in de nacht (dal/nacht). Het dag-nacht tarief varieert per regio, veelal tussen 23.00u en 07.00u.

Ingeval je gedurende de gehele dag stroom verbruikt, dan is het goedkoper om enkeltarief te kiezen. Deze is namelijk lager dan het piektarief. En mocht je toch vaak ’s nachts en in het weekend gebruik maken van de stroom, dan is dubbeltarief gunstiger. Echter, het verschil tussen enkel- en dubbeltarief is de laatste jaren aanzienlijk kleiner geworden.

Mits de boiler op continue stroom wordt omgezet, dan zal dat enigszins invloed hebben op de energierekening. De elektrische boiler wordt namelijk opgewarmd zodra er water wordt afgetapt, ongeacht dag of nacht tarief. Een beter warmte-comfort, desondanks zal de energierekening wellicht iets hoger zijn.

In geval je wenst dat de boiler bijvoorbeeld in het daltarief enkel opwarmt, dan kan een tijdschakelaar worden geplaatst.

Het feit dat de boiler veel vermogen vergt, te weten tussen de 1000 en 3500 watt (W), betekent ook dat de tijdschakelaar daarop voorzien moet zijn. Een te lage stroomsterkte met een standaard schakelaar kan brandgevaar opleveren, doordat de tijdschakelaar de piek niet aankan.