Heb je een storing en kom je met de tips en adviezen niet verder met het oplossen ervan, dan helpen we je graag verder. Voor het melden van een storing, kun je op werkdagen tussen 08.00u en 12.30u en 13.00u en 16.30u bellen naar 088 7530000, optie 1. Je krijgt de afdeling Planning aan de telefoon, die de storing aanneemt en doorzet naar de monteur.
In het weekend, op feestdagen en na 16.30u doordeweeks hebben we op hetzelfde telefoonnummer, 088 7530000, een storingsdienst actief en kun je de instructies volgen op onze voicemail.
Als je kiest voor optie 1, de storing kan niet wachten tot de eerstvolgende werkdag, dan wordt je rechtstreeks doorverbonden met de dienstdoende monteur. Hij neemt direct op of ingeval hij de telefoon niet kan beantwoorden, kun je de voicemail inspreken. Bij optie 2, laat je een bericht achter, zodat we de eerstvolgende werkdag contact met je kunnen opnemen.
In de zomer is onze storingsdienst van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 16.30u tot 20.00u en in het weekend of op feestdagen van 09.00u tot 20.00u. In de winter is onze storingsdienst, in plaats van 20.00u, tot 22.00u, bereikbaar.
Tip: Storingen kunnen vaak voorkomen worden door periodiek onderhoud te laten uitvoeren. We hebben diverse mogelijkheden qua onderhoud voor je cv-ketel, (hybride) warmtepomp en airconditioning.
Mogelijk lukt het ons om je door de storing bij de cv-ketel heen te helpen. Het lijkt voor de hand liggend, maar met deze checklist kan je nagaan of de storing makkelijk te verhelpen is.
Hoor je borrelende geluiden in (een van) je radiatoren? Dat betekent meestal dat er luchtbellen in je installatie zitten. Je kunt dan de installatie ontluchten. Doe dit op de radiator met een ontluchtingssleuteltje draai deze open tot het water komt, draai hem daarna direct dicht!
(Let op vies water!)
Kijk regelmatig op het display van je cv-ketel om te controleren of de waterdruk nog hoog genoeg is. Na het ontluchten van je cv-installatie bijvoorbeeld, is de druk vaak lager en kan het nodig zijn om water bij de cv-ketel bij te vullen. In onderstaande instructie video kun je zien hoe je de installatie bijvult.
Door regelmatig te ontluchten voorkom je dat er luchtbellen in de installatie blijven zitten en er een vervelend tikkend/borrelend geluid ontstaat. Lucht in de installatie kan er ook voor zorgen dat een radiator niet (goed) opwarmt.
De druk van de cv-ketel dient minimaal tussen de 1,5-2,0 bar te staan. Is dat niet het geval, dan is het raadzaam om de cv-ketel bij te vullen. Ontlucht de installatie na het bijvullen.
Met waterzijdig inregelen wordt de warmte gelijkmatig verdeeld over de installatie. De afgifte van warmte is hierdoor geoptimaliseerd en tegelijkertijd bespaar je aanzienlijk op de stookkosten.
De vuilafscheider filtert vuildeeltjes die in een cv-systeem zitten, waardoor de kans op storingen wordt verkleind, je ketel langer meegaat en je meer warmte comfort ervaart.
Door jaarlijks onderhoud te laten uitvoeren, heb je niet alleen minder kans op storingen of grotere reparatiekosten, maar ook langer, veiliger en energiezuiniger plezier van je cv-ketel.
Met een modulerende thermostaat wordt de vraag tussen huidige en gewenste temperatuur continu berekend en afgestemd met de cv-ketel. Ofwel, meer comfort in huis en minder energieverbruik.
Met isolatie van de cv-leidingen wordt warmte in de leidingen beter behouden. Dit is eenvoudig zelf te doen. Ook met radiatorfolie aan de muurzijde blijft de warmte beter in huis. Zo bespaar je simpel op je stookkosten.
Met een waterontharder wordt de kwaliteit van het water verbeterd en kalkaanslag vermindert. Kalk kan verstoppingen en aantasting van leidingen, boiler en andere huishoudelijke apparatuur veroorzaken. Apparatuur gaat langer mee, blijft mooier, werkt beter en geeft een betere smaak aan koffie of thee.
De TF schakelaar zorgt ervoor dat de boiler ’s avonds een signaal krijgt om de elektrische boiler op te warmen en ’s morgens weer een signaal krijgt om de boiler te laten stoppen met opwarming. Per 1 juli 2021 worden deze schakelaars (door de netbeheerders) landelijk niet meer gebruikt. Het installeren van een tijdklok biedt de mogelijkheid om dezelfde functie te behouden.
De inlaatcombinatie van de boiler druppelt en dat is maar goed ook. De inlaatcombinatie loost water naar het riool of in de wasbak, wat ervoor zorgt dat de druk in de boiler nooit hoger kan worden dan 8 bar. Daarnaast zorgt de inlaatcombinatie dat warm water uit de boiler niet door de koud water leiding kan lopen en de boiler gevuld blijft. Als er veel water uit de boiler komt, dan is het raadzaam om direct contact met ons op te nemen.
Bij langdurige uitschakeling van de boiler, dient deze voor het eerste gebruik volledig op te warmen in verband met legionella preventie. Het is raadzaam de leidingen door te spoelen gedurende 1 minuut en hierbij het gebruik van het douchekop te vermijden.
Door regelmatig (zelf) de filters te reinigen, worden stofdeeltjes, vuil en nare geuren in de lucht beter tegengehouden. Jaarlijks onderhoud zorgt voor minder storingen, een beter werkend toestel en een hoger koelcomfort.
Het belangrijkste is om het temperatuurverschil tussen binnen en buiten niet meer dan 5 graden te houden. Dat kan allereerst om overdag het zonnescherm laag te houden en de ramen en gordijnen te sluiten. Voor frisse luchtaanvoer, raden we het eerder aan om in de nacht en vroeg in de ochtend de ramen open te zetten.
Een airco zorgt ervoor dat het vochtgehalte afneemt in een ruimte. Ter voorkoming van droge ogen en hoofdpijn, is het raadzaam altijd de vochtigheidsgraad van 60% in de ruimte aan te houden.
Tijdens het gebruik van het toestel zet zich vuil en stof af aan het brandergedeelte en binnenwerk. Periodiek onderhoud is raadzaam voor een langer, veiliger en energiezuiniger plezier van de bad- of keukengeiser.
Bij een onvolledige verbranding van gas ontstaat koolmonoxide. Het is een kleur-, reukloos en zeer giftig gas. Koolmonoxide kan leiden tot zeer gevaarlijke situaties. Plaats daarom altijd een koolmonoxidemelder, ook bij moderne verbrandingsapparatuur. Gebruik de open verbrandingstoestellen kortstondig, laat ze jaarlijks onderhouden en ventileer de ruimte goed waarin ze staan.
Is in de winter de temperatuur in de ruimte waar de geiser hangt beneden de 0 graden, dan moet het water in de geiser afgetapt worden.
Met thermostatische mengkranen en waterbesparende douchekoppen, wordt de doorstroming van water belemmerd. Dit geeft ongewenste warm water klachten.
Ingeval er werkzaamheden worden gedaan aan de waterleiding en de waterdruk wordt uit de installatie gehaald, haal dan de stroom van de elektrische doorstromer. Lucht in de waterleiding is funest voor het toestel.
Een elektrische doorstromer is gemakkelijk in gebruik en onderhoudsvrij.
Oorzaak storing
In geval er een storing is, kan de oorzaak bij de afleverset of bij de warmteleverancier zijn. Op de website van het warmtenet (EnNatuurlijk) is in te zien of er regionale storingen zijn of dat er geplande werkzaamheden zijn. Is een storing aan het warmtenet uitgesloten, dan kun je contact opnemen met BSI Breda. Lees altijd de Kamstrup meter (waterflow (liter/min)) en aanvoertemperatuur (minimaal 60 graden) uit.
De levensduur van een warmtepomp wordt verlengd met periodiek onderhoud. Eveneens is de kans op storingen aanzienlijk kleiner en de warmtepomp is veiliger en zuiniger in gebruik.
Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe beter de warmte in het huis blijft en hoe lager het energieverbruik is. Bij een hybride warmtepomp, is het wenselijk dat de cv-ketel zo minimaal mogelijk bijspringt. Isoleer indien mogelijk je dak, vloer en gevels. Vervang je glas in ramen en deuren naar hoog rendement glas HR++ of beter.
Een warmtepomp verwarmt het huis met een lagere temperatuur (35-55 graden) dan een cv-ketel (60-80 graden). Het huis verwarmen verloopt ook trager. Het is raadzaam de thermostaat dag en nacht op dezelfde temperatuur te laten staan, bijvoorbeeld 18 graden.
Zonnepanelen zijn voorzien van een vuilafstotende coating. Dat zorgt ervoor dat vuil zich niet makkelijk hecht en de panelen daardoor zo goed als onderhoudsvrij zijn. Mocht er onverhoopt toch hardnekkige vuil aanwezig zijn (bijvoorbeeld van uitlaatgassen, bomen of vogels), dan is het raadzaam om de panelen schoon te (laten) maken met enkel (regen/gedestilleerd) water en toepassing van een zachte spons.
Op de zonnepaneel-installaties van BSI Breda heb je tot 25 jaar garantie op het vermogen en tot 10 jaar garantie op de zonnepaneel-installatie. Het is altijd raadzaam om de prestaties regelmatig te blijven monitoren.
Het is mogelijk om een abonnement af te sluiten voor een extra inspectie per 2 jaar. In deze visuele inspectie wordt gekeken naar de conditie van de panelen, de omvormer en de bekabeling met het doel een zo optimaal mogelijke werking van de zonnepaneel-installatie.